17. sep, 2017

Så gick det till när Smutten kastrerades

Nu har det gått nio dagar sedan Smutten kastrerades. Allt har gått väldigt bra. Såren har läkt mycket fint, kan knappt se vart såren är någonstans längre.

Jag lämnade in honom kl. 8 fredag morgon på en liten bra klinik ca 2 mil där ifrån jag bor. Bilresan gick bra. Smutten var mycket lugn. Satte på lite kallare luft så han inte skulle bli för varm i bilen. 

De instruktioner jag fick från veterinären innan jag skulle lämnade in honom var att han skulle ha en rengjord transportbur och att det skulle ligga tidningspapper i botten av transportburen. Jag rengjorde buren med grönsåpa och varmt vatten. Lät den torka ordentligt och la tidningspapper i botten. Jag hängde på en vattenflaska på gallret och skickade med lite hö i en tvåliterspåse som han skulle få efter uppvaknandet. Det var helt ok att äta och dricka för Smutten innan narkosen. Lite intressant gällande kaniner som veterinären berättade för mig var, att när man söver en katt ger man 0.2 milligram och till kaniner måste man ge 1,0 milligram. Stor skillnad med tanke på att kaniner är ett mycket mindre djur.

Jag var och jobbade under dagen och hämtade honom igen vid kl. 14,30. Då fick jag instruktioner om att han hade svårt att reglera kroppstemperaturen under första dygnet efter narkosen, så det var bra man kunde ha honom på en plats där temperaturen höll sig jämn. Jag beslutade mig för att ha honom i vår källare i en innebur. Källaren är sval och där dagsljus kommer in. Sval är bra för att jag ska kunna sätta ut honom igen utan att det blir för stor temperaturskillnad. Det ska inte skilja mer än 10 grader på temp inne och ute när man ska flytta in eller ut kaniner. Till underlag skulle han ha rivet tidningspapper så det torkade upp när han kissade. Om de kom hö på burgolvet skulle jag ta bort det, för det var risk att det skulle sticka upp strån i såren. Spån skulle det inte vara för det kunde komma upp och inflammera såren. Det gällde att rengöra varje dag så underlaget var torrt och rent.Känndes skönt att ha honom inne då jag kunde ha honom under mer total uppsikt.  

Två sår blev det av kastreringen. De skulle kontrolleras vare dag så det inte såg onormalt rött ut eller vätskade sig. Det fanns inga stygn att ta bort efter kastreringen. Veterinären förklarade att de hade fäst stygnen på insida av kroppen och de förintades utav sig själva.

De första dagarna var Smutten inte sig lik. Han var trött och åt inte lika mycket som innan. Jag vill säga att han började likna sig själv på 3:e dagen och på 5 dagen var han sig själv igen. Jag hade honom inne i en vecka till såren såg riktigt bra ut. När jag kom hem på eftermiddagen fick han vara frigående i källaren. Helt otroligt, jag plockade bara två pluttar utanför buren. Stolt matte som har en rumsren kanin. ❤

Nu är han tillbaka ute igen och det såg ut som han tyckte det var skönt att komma hem till sin bur. Jag har låtit honom vara i betesburen ibland. Där är det bara är gräs och galler i botten. I rasthagen gräver han och jag vågar inte riktigt ta den risken än för sårens skull.

Varför kastrerade jag honom? Han ska få bo ihop med Tuss i framtiden. Har beslutat att jag inte skulle avla på honom mera. Ville kastrera vi ung ålder så jag gjorde det nu när han är ett år gammal.

Vad kostade kastrering på hankanin? Jag betalade 790: - för kastrering.

 Jag röntgade även en klo som sett lite onormal ut på honom. Det var ingen fara med klon dock. Två röntgenplåtar uppgick till ett pris på 200: -.

På bilden är det helgens godis som alla fick smaska på. Godis direkt från det gamla äppelträdet i Lövhagas trädgård. Det var många blöta pälshakor från äpplet. 

🙂

Dela den här sidan