8. jul, 2021

Vilka kön kan leva ihop?

Kastrerad hane och hona

Om syftet är att kaninerna ska fungera som familjekaniner och man bestämmer sig för att de ska vara två rekommenderar jag att ha en kastrerad hane och en hona ihop. Det är den kombon jag erfar blir den mest kärvänliga vänskapen. Det går ypperligt att börja skaffa sin hane, kastrera honom i lugn och ro för att nästa år kunna köpa till en unghona. Om man skaffar de båda samtidigt måste man ha i åtanke att de får varsin bur att leva i tills hanen är kastrerad. De ska säras på senast vid 12 veckors ålder då hanen inte är kastrerad. Det finns inget annat alternativ.

Vanligtvis säger veterinären att de kastreras vid 6 månaders ålder och läketid på det cirka 2 månader. Så det tar en tid innan de kan börja leva ihop.

Hona och hona

Hona och hona fungerar i de flesta fall. Det bästa är att ta två syskonhonor som får fortsätta att leva ihop under sin livstid. Man kan ta från två olika kullar och så är det bästa att sätta ihop dem när de lämnat mamman och fortfarande är små.  Var med på att det kan bli gnabb mellan dem mer när de blir könsmogna och man kan vara tvungen att dela på dem. Detta kan bli hur bra som helst men kan även bli att ena honan blir dominant och tar för sig mer.

Flera honor med en kastrerad hane

Om man har gott om plats, så kan man ha kaniner i grupp. Kaniner är inte flockdjur utan kolonidjur. De vill ha sällskap men också en egen plats. Du kan ha många honor ihop men tänk då på att det inte bara är att sätta ihop hur som helst. Observera och granska vid hopsättning. Om det blir slagsmål där inte bara pälstussar flyger utan det går hårdare till så ska man plocka bort den bråkiga kaninen till en annan bur. Det går bra att ha EN kastrerad hane till denna grupp.

Varför inte hane och hane?

Hanar är rivaler. En ska vinna och en ska försvinna. Så är det i naturen. När de bråkar så strävar de efter att kastrera varandra. Det är inte precis det mest trevligaste sättet att ta kål på någon. Även tamkaniner har detta beteende. Det spelar ingen roll om det är kulllsyskon och kastrerade. Jag kan ALDRIG garantera att detta inte skulle kunna ske. Jag säljer eller rekommenderar därför ALDRIG att sätta ihop två hanar vare sig om de är kastrerade eller inte.

Okastrerad hane

En hane som inte är kastrerad ska leva ensam. Om hanen ingår i en uppfödning kan han socialisera med honor mellan galler för att få kaninkontakt.

Ha aldrig en okastrerad hane ihop med en hona. Det är mycket oansvarigt att bara sätta ihop kaniner för att det skulle vara kul. Om man ska avla ska det vara förberett och påläst. Man ska ha ett mål och syfte kring varför man ska ta en kull. Allt ska vara under ordnade former.

För honan skulle det också vara mycket plågsamt att leva med en okastrerad hane då han inte låter henne vara ifred och hon är instängd med honom. Om de också skulle vara kullsyskon är det sannolikt att en kull skulle få defekter och pinas av det. Mycket olyckligt!  Jag uppmanar att detta är något som EJ får ske. Alla måste ta ansvar som kaninägare kring detta.

Nästa avsnitt jag lägger ut handlar om när man ska sätta ihop två eller flera kaniner…

Dela den här sidan