Tänka på innan du skaffar kanin

Tuss och hennes honungar Cicci och Caramelle från C-kullen

Tuss och hennes honungar Cicci och Caramelle från C-kullen

Härligt att du är här och funderar eller bestämt dig för att skaffa kanin. Kaniner är ytterst trevliga sällskapsdjur som kan bli mycket, mycket tama. De är lugna och sociala och du kan få en härlig vänskap tillsammans med. Mina kelkaniner väljer jag med omsorg, då jag inriktar mig att avla på föräldrar som har bra temprament, är friska och som jag känner mycket för. I min utställningsavel är också ett friskt och trevligt djur självklart inräknat innan den tas in i avel.

BURMÅTT JORDBRUKSVERKET: På jordbruksverket hemsida står de regler och bestämmelser om hur man får hålla sin tamkanin. Hittar du här --> Länkar

När man bygger bur kan man gott ta till mera än vad måttet från jordbruksverket säger för kaninens välbefinnanade. I buren ska finnas en sitthylla, sovhus och höhäck kaninen kan äta ifrån. Sitthyllan kan vara taket på sovhuset. Att koppla på en utehage till sin bur är mycket kul för kaninen vilket gör att den finner välmående och får mer motion, variation och ljus. Det går även bra att ha en separat rasthage du sätter kaninen i under uppsikt.       

Innan du skaffar kanin är det viktigt att du tänker igenom köpet väl. En kanin kan bli upp mot 10 år och är ett socialt djur som behöver daglig omvårdnad. Det innebär också en foderkostnad 70 kr i månaden. Om du inte har så mycket erfarenhet kring kaniner är det bra att du skaffar dig information och kunskap som rör ämnet. Ett annat sätt att lära känna kaninägarskapet är att träffa kaniner innan du bestämmer dig. Kanske är det någon du känner som har kanin?

Om du som tänker skaffa kanin är under 18 år ska du ha en målsman som står bakom dig och delar ansvaret. Det kan vara bra att diskutera om vad det innebär och hur ni delar ansvaret kring kaninen. 

Om du är en vuxen som ska stå bakom din minderårings köp är det bra att vara med på att axla upp om barnet eventuellt skulle tröttna. Att känna intresse själv är en stor fördel. 

Du är hjärtligt välkommen att höra av dig till mig om du har funderingar och frågor. --> Kontakt

Dela den här sidan