7. jun, 2021

En eller två kaniner

Ska man ha en eller två kaniner? Vilket kön? Vilka går att ha ihop?

Alla uppfödare säger inte alltid lika om detta men jag tänkte att jag ska blogga om detta ämne de kommande inläggen. De rekommendationer jag ger är de som jag vet är bäst och säkrast för djuren genom att jag har läst på och skaffat mig erfarenhet genom åren.

Om syftet är att ha kaniner som sällskap kan man ha en men också två.

Det du ska tänka på om man bara ska ha en är att du behöver socialisera med den varje dag och ge kaninen tid. Det jag ändå står för mest är att man skaffar sig två. Dock behöver man inte stressa fram med det. Det går utmärkt att börja med en hane, kastrera honom i lugn och ro för att sedan nästa år skaffa en ung hona som sällskap. Eller skaffar man två honor direkt. 

Jag personligen tycker det är synd att missa att skaffa en hane om syftet är till familjens kelkanin. Oftast blir de väldigt trevliga, mysiga och sociala. Jag har genom åren haft massa honor som också visat de sidorna men det slår sällan fel med en lite hane. 

Jag har uppfödning och har de flesta av kaninerna i var sin bostad. Skillnaden är att jag inte kan slå ihop dem hur som helst då jag behöver ha space mellan dem när jag avlar och ställer ut. Vissa honor bor ihop dock. Min lösning för att de ska socialisera sig är att de får ses mellan hagarna när de är ute. då får man placera varannan hona och varannan hane för att det ska bli en fin balans och härlig stämning. 

Nästa inlägg handlar om vilka kön som man kan ha ihop. 

Dela den här sidan